Vrije uitloop kippen

Sinds het jaar 2000 hebben we vrije uitloop kippen die voor de eieren productie zorgen. Dit betekent dat onze kippen naar buiten kunnen om buiten de stal te scharrelen op een grote stuk land. Vanaf 2013 moeten alle bedrijven emissie arm zijn: dat wil zeggen dat er minder ammoniak uitgestoten mag worden. Hierdoor hebben we in 2010 de stallen aangepast door mestbanden te plaatsen om alvast aan de nieuwste eisen te voldoen. De mest droogt sneller op en wordt naar de mestverbranding gebracht om er groene stroom van te maken. Door deze aanpassingen zijn we ook genoodzaakt om meer kippen te houden. We hebben nu 38.000 scharrelende vrienden op ons bedrijf.

Het verblijf van de kippen is ook helemaal afgestemd op hun natuurlijke gedrag. Naast een uitgestrekt buitenverblijf waar zijn kippen kunnen scharrelen, is er ook een grote overdekte uitloop. Deze is lichtdoorlatend en aangekleed met bomen en speeltjes, waardoor de dieren ook binnen natuurlijk leven. Behalve aan dierenwelzijn besteden we ook aandacht aan het milieu, in het bijzonder aan het veevoer. Onze kippen eten alleen lokaal geteeld voer uit Europa en binnenkort komt een groot gedeelte zelfs uit Nederland. Er is dus geen soja uit Zuid-Amerika voor nodig.

Onze eieren zijn vanaf februari 2015 benoemd tot “vriendelijkste ei van Nederland”. Het is namelijk het eerste vrije-uitloopei in Nederland dat de maximale drie sterren van het Dierenbescherming-keurmerk Beter Leven heeft gekregen. Tevens is dit het eerste product in de campagne ‘Op weg naar 100% lokaal veevoer’, waarmee Milieudefensie strijdt voor een gezonde en eerlijke landbouw. Eieren van Zorgboerderij “De haam” zijn nu 1,5 jaar onder de productnaam GIJS te koop bij PLUS Supermarkten.

Website door Aandachttrekkers Privacyregelement