Het bedrijf


Sinds 1998 is het bedrijf van Familie Janssen gerenoveerd. Zo nu en dan zijn er nog steeds innovaties.
Het bedrijf bestaat uit:

 

Vrije uitloop kippen

bedrijf kipSinds het jaar 2000 hebben we vrije uitloop kippen die voor de eieren productie zorgen. Dit betekent dat onze kippen naar buiten kunnen om buiten de stal te scharrelen op een grote stuk land. Vanaf 2013 moeten alle bedrijven emissie arm zijn: dat wil zeggen dat er minder ammoniak uitgestoten mag worden. Hierdoor hebben we in 2010 de stallen aangepast door mestbanden te plaatsen om alvast aan de nieuwste eisen te voldoen. De mest droogt sneller op en wordt naar de mestverbranding gebracht om er groene stroom van te maken. Door deze aanpassingen zijn we ook genoodzaakt om meer kippen te houden. We hebben nu 38.000 scharrelende vrienden op ons bedrijf.

Het verblijf van de kippen is ook helemaal afgestemd op hun natuurlijke gedrag. Naast een uitgestrekt buitenverblijf waar zijn kippen kunnen scharrelen, is er ook een grote overdekte uitloop. Deze is lichtdoorlatend en aangekleed met bomen en speeltjes, waardoor de dieren ook binnen natuurlijk leven. Behalve aan dierenwelzijn besteden we ook aandacht aan het milieu, in het bijzonder aan het veevoer. Onze kippen eten alleen lokaal geteeld voer uit Europa en binnenkort komt een groot gedeelte zelfs uit Nederland. Er is dus geen soja uit Zuid-Amerika voor nodig.

Onze eieren zijn vanaf februari 2015 benoemd tot “vriendelijkste ei van Nederland”. Het is namelijk het eerste vrije-uitloopei in Nederland dat de maximale drie sterren van het Dierenbescherming-keurmerk Beter Leven heeft gekregen. Tevens is dit het eerste product in de campagne 'Op weg naar 100% lokaal veevoer', waarmee Milieudefensie strijdt voor een gezonde en eerlijke landbouw. Eieren van Zorgboerderij "De haam" zijn onder de productnaam GIJS te koop bij PLUS Supermarkten.

 

Hondenkennel "Janslust"

bedrijf schuurSef heeft de verantwoording over de honden. Dit heeft hij van zijn moeder overgenomen. Hij fokt labradors en teckels met een stamboom. Er zijn regelmatig nestjes labradors in de drie hoofdkleuren: blond, bruin en zwart. Bij de teckels worden er alleen langharige standaard en ruwharige gefokt. De pups mogen het nestje verlaten als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Ze hebben dan alle entingen gehad en er is een chip geplaatst.

Meer informatie lees je op de website van de hondenkennel: www.janslust.nl

 

Schapen

bedrijf schaapDavid en Sef zijn beide werkzaam bij de schapen. We hebben ongeveer 700 ooien. We fokken schapen voor de vleesproductie. Sinds kort is het lamsvlees verkrijgbaar in de Nederlandse supermakten onder de naam "Polderlam". Voor meer informatie: www.polderlam.nl

Onze schapen hebben een kruising van het ras Texelaars en de Noordhollander. Dit geeft een goed resultaat gezien beide eigenschappen: De Texelaar is een echt vleesschaap en de Noordhollander heeft een fijnere kop, waardoor de geboorte van de lammeren erg vlug en gemakkelijk gaat, wat erg belangrijk is voor het aflammeren. De ooi heeft ook een goede melkproductie. In het voorjaar is de lammertijd. Dit is altijd een drukke maar bijzondere tijd.

Onze schapen zijn te zien op ons eigen bedrijf, op andere veebedrijven en op natuurgebieden van staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl)


Zorgboerderij "De haam"

In 2005 zijn Annerie en Gerdie (partners van Sef en David) gestart met de zorgboerderij. Zorgboerderij "De haam" biedt dagverzorging voor ouderen op de boerderij.

© 2014, Alle rechten voorbehouden

Zorgboerderij de Haam